Obowiązek informacyjny rodo

Nieprzestrzeganie ogólnych zasad przetwarzania danych osobowych

Nieprzestrzeganie ogólnych zasad przetwarzania danych

Naruszenie to dotyczy najczęściej art. 5-11 RODO

Przejrzyj kary nałożone w krajach Unii Europejskiej oraz w Polsce za to naruszenie

DataKrajOrgan nadzorczy wydający decyzjęPodmiot kontrolowanyKara (EUR)Kompas
8.10.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychKomornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla W. F. we W.; Pani A. B., prowadząca kancelarię komorniczą we W.UPOMNIENIEZobacz KOMPAS
30.10.2019NiemcyData Protection Authority of BerlinDeutsche Wohnen SE14.500.000
Kara uchylona po sądowym odwołaniu od tej decyzji
Zobacz KOMPAS
Zobacz KOMPAS
16.10.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychClickQuickNow Sp. z o.o.44.265,45Zobacz KOMPAS
12.11.2020WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Vodafone Italia S.p.A12.251.601Zobacz KOMPAS
18.11.2020FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)Carrefour France2.250.000Zobacz KOMPAS
20.12.2020HolandiaDutch Supervisory Authority for Data Protection (AP)Locatefamily.com525.000Zobacz KOMPAS
25.03.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Fastweb S.p.A.4.500.000Zobacz KOMPAS
07.06.2021SzwecjaData Protection Authority of Sweden (Integritetsskyddsmyndigheten)MedHelp AB1.200.000Zobacz KOMPAS
10.06.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Foodinho s.r.l.2.600.000Zobacz KOMPAS
20.07.2021FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)SGAM AG2R LA
MONDIALE
1.750.000Zobacz KOMPAS
22.07.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Deliveroo Italy s.r.l.2.500.000Zobacz KOMPAS
18.11.2020FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)Carrefour Banque800.000Zobacz KOMPAS
13.07.2020WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Iliad Italia S.p.A.800.000Zobacz KOMPAS
22.07.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Roma Capitale800.000Zobacz KOMPAS
12.11.2021CyprCypriot Data Protection CommissionerWS WiSpear Systems Ltd925.000Zobacz KOMPAS
01.02.2022HiszpaniaSpanish Data Protection Authority (aepd)Vodafone España, S.A.U.3.940.000Zobacz KOMPAS
07.12.2021FinlandiaDeputy Data Protection OmbudsmanPsykoterapiakeskus Vastaamo608.000 Zobacz KOMPAS
11.06.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychKurator Oświaty z siedzibą w W.NAKAZZobacz KOMPAS
01.02.2022HiszpaniaSpanish Data Protection Authority (AEPD)TELEFÓNICA MÓVILES ESPAÑA, S.A.U.900.000Zobacz KOMPAS
06.04.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychPrezydent Miasta W.NAKAZZobacz KOMPAS
10.02.2022WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Clearview AI Inc.20.000.000Zobacz KOMPAS
03.04.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychBurmistrz W.NAKAZZobacz KOMPAS
01.02.2022HiszpaniaSpanish Data Protection Authority (AEPD)Orange Espagne S.A.U.700.000Zobacz KOMPAS
07.04.2022HolandiaDutch Supervisory Authority for Data Protection (AP)Dutch Tax and Customs Administration3.700.000Zobacz KOMPAS
14.06.2021FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)BRICO PRIVÉ500.000Zobacz KOMPAS
18.05.2021Wielka BrytaniaInformation Commissioner (ICO)Clearview Al Inc.9.000.000Zobacz KOMPAS
17.12.2020WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Roma Capitale500.000Zobacz KOMPAS
27.09.2021NorwegiaNorwegian Supervisory Authority (Datatilsynet)Ferde AS496.000Zobacz KOMPAS
13.07.2022GrecjaHellenic Data Protection Authority (HDPA)Clearview Al Inc.20.000.000ZOBACZ KOMPAS
04.11.2021FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)Régie Autonome des
Transports Parisiens
400.000ZOBACZ KOMPAS
22.07.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Atac S.p.A.400.000ZOBACZ KOMPAS
10.11.2022FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)DISCORD INC.800.000ZOBACZ KOMPAS

Jak zapobiegać takim naruszeniom?

1. Dokonaj wdrożenia systemów kontroli „łańcucha” zbierania danych osobowych od momentu pierwszego kontaktu potencjalnego klienta.

2. Dokonuj monitorowania, weryfikacji i kontroli nad zakresem przetwarzania danych osobowych w aspekcie legalności przetwarzania danych osobowych.

3. Dokonuj monitorowania, weryfikacji i kontroli nad zakresem przetwarzania danych osobowych w aspekcie celowości przetwarzania danych osobowych.

4. Weryfikuj procesy przetwarzania danych osobowych w aspekcie retencji danych.

5. Przechowuj dane osobowe w formie umożliwiającej identyfikację osoby, której dane dotyczą, przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane.

6. Weryfikuj dane zawarte w systemie archiwizacyjnym oraz archiwum papierowym w celu nadzoru nad terminem usunięcia danych osobowych ze względu na ustanie celu przetwarzania danych osobowych.

WRÓĆ DO KOMPAS FORSAFE