Obowiązek informacyjny rodo

Nieprzestrzeganie ogólnych zasad przetwarzania danych osobowych

Nieprzestrzeganie ogólnych zasad przetwarzania danych

Naruszenie to dotyczy najczęściej art. 5-11 RODO

Przejrzyj kary nałożone w krajach Unii Europejskiej oraz w Polsce za to naruszenie

DataKrajOrgan nadzorczy wydający decyzjęPodmiot kontrolowanyKaraKompas
8.10.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychKomornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla W. F. we W.; Pani A. B., prowadząca kancelarię komorniczą we W.UPOMNIENIEZobacz KOMPAS
30.10.2019NiemcyData Protection Authority of BerlinDeutsche Wohnen SE14.500.000 EUR
Kara uchylona po sądowym odwołaniu od tej decyzji
Zobacz KOMPAS
Zobacz KOMPAS
16.10.2019PolskaPrezes Urzędu Ochrony Danych OsobowychClickQuickNow Sp. z o.o.44.265,45 EURZobacz KOMPAS
12.11.2020WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Vodafone Italia S.p.A12.251.601 EURZobacz KOMPAS
18.11.2020FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)Carrefour France2.250.000 RURZobacz KOMPAS
20.12.2020HolandiaDutch Supervisory Authority for Data Protection (AP)Locatefamily.com525.000 EURZobacz KOMPAS
25.03.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Fastweb S.p.A.4.500.000 EURZobacz KOMPAS
07.06.2021SzwecjaData Protection Authority of Sweden (Integritetsskyddsmyndigheten)MedHelp AB1.200.000 EURZobacz KOMPAS
10.06.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Foodinho s.r.l.2.600.000 EURZobacz KOMPAS
20.07.2021FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)SGAM AG2R LA
MONDIALE
1.750.000 EURZobacz KOMPAS
22.07.2021WłochyItalian Data Protection Authority (Garante)Deliveroo Italy s.r.l.2.500.000 EURZobacz KOMPAS
18.11.2020FrancjaFrench Data Protection Authority (CNIL)Carrefour Banque800 000 EURZobacz KOMPAS

Jak zapobiegać takim naruszeniom?

1. Dokonaj wdrożenia systemów kontroli „łańcucha” zbierania danych osobowych od momentu pierwszego kontaktu potencjalnego klienta.

2. Dokonuj monitorowania, weryfikacji i kontroli nad zakresem przetwarzania danych osobowych w aspekcie legalności przetwarzania danych osobowych.

3. Dokonuj monitorowania, weryfikacji i kontroli nad zakresem przetwarzania danych osobowych w aspekcie celowości przetwarzania danych osobowych.

4. Weryfikuj procesy przetwarzania danych osobowych w aspekcie retencji danych.

5. Przechowuj dane osobowe w formie umożliwiającej identyfikację osoby, której dane dotyczą, przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane.

6. Weryfikuj dane zawarte w systemie archiwizacyjnym oraz archiwum papierowym w celu nadzoru nad terminem usunięcia danych osobowych ze względu na ustanie celu przetwarzania danych osobowych.

WRÓĆ DO KOMPAS FORSAFE